На преден план
Празникът на лютеницата и чирпанската наденица събра девет състезателни отбора
9189
България
Празникът на лютеницата и чирпанската наденица събра девет състезателни отбораЗа четвърти път в Чирпан се проведе Празника на лютеницата и чирпанската наденица, който събра девет състезателни отбора от местните читалища, както и екип на Тракийския университет – Стара Загора.За посетителите имаше алея на занаятите, фолклорна програма и много кулинарни изкушения.
Диляна Асенова
| 07 Септември 2025, 16:45 ч.
За четвърти път в Чирпан се проведе Празника на лютеницата и чирпанската наденица, който събра девет състезателни отбора от местните читалища, както и екип на Тракийския университет – Стара Загора. За посетителите имаше алея на занаятите, фолклорна програма и много кулинарни изкушения. Празникът е чакан с нетърпение от чирпанлии и вече се утвърди в календара на града. Тук се събират майсторите на лютеницата от местните народни читалища, а тази година специален участник е и отбор от Тракийския университет – Стара Загора, които са наши партньори и редовни изложители по време на Празника на лавандулата, каза Диляна Стоянова, главен експерт от Отдел „Култура“ към Община Чирпан, които са организатор на инициативата. Отборите приготвят своите варианти на лютеница, а жури определя и носителите на наградите в отделните категории - "Магията на домашното огнище“, "Слънце в буркан", "Градинска поема", "Филийка мечта“, "Най-иновативната рецепта", "Визуален шедьовър“, "Пикантна вкусотия", "Лютеница на времето", "Звездата на тавата" и "Мезе мечта“ - за наденицата, която тази година всеки посетител може да опита в два варианта, обясни Стоянова. Всичко в направата на лютеница зависи от това кой е майсторът и как се приготвя тя, каза Мима Ленова от Народно читалище (НЧ) „Отец Паисий 1920“ в село Малко Тръново, която бе сред участниците в конкурсната програма. Тя разкри и рецептата за традиционната местна лютеница. „Нашата стара рецепта включва печени чушки, домати, морков, лук, патладжан и подправки, сред които за предпочитане е да има магданоз и черен пипер. Първо се печат чушките, които се избелват и изцеждат. Доматите се изваряват и всичко се смесва заедно с олио. Трябва постоянно да се разбърква, а нашата тайна съставка е много любов и желание“, посочи Ленова и добави, че за приготвянето на една доза лютеница са нужни приблизително два часа. Освен фолклорната програма, която включваше и концерт на оркестър „Стара Загора“, празникът предложи алея на занаятите с ръчно изработени изделия още кулинарни изложения и специален щанд за продукция от университета. Празникът на лютеницата и чирпанската наденица бе част от програмата на Община Чирпан по случай празника на града и 140 години от Съединението на България, чиято кулминация бе в петък (5 сепетмври). Тогава държавният глава Румен Радев прие тържествената проверка на представителни блокове на Националната гвардейска част.
Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща.
Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
|
|
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град.
От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
|
|
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
|
Даниел Стоянов спечели “Добрият Самарянин 2025“
|
|
|
Годишните награди за биоразнообразие и климат бяха връчени в София
|
|
|
Над 547 хил. лв. са очакваните приходи от управление и разпореждане с общински имоти в Баните
|
|
|
Промени в наредбата за местните данъци гласуваха общинските съветници в Лозница
|
|
|
Общинско предприятие по чистота ще започне работа от януари 2026 г. в Смолян
|
|
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
|
Време за четене - месец Декември
Препоръчани заглавия |
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
|
БТВ е частна фирма и може да си позволява да назначава и да уволнява когото си иска, коментира Слави Трифонов по повод протеста за Мария Цънцарова
|
|
|
Даниел Стоянов спечели “Добрият Самарянин 2025“
|
|
|
Годишните награди за биоразнообразие и климат бяха връчени в София
|
|
|
Планира се спиране на шести блок на АЕЦ „Козлодуй” на 22 декември
|
|
|
Полина Галинова от Спортен клуб "Шуменска крепост" бе обявена за спортист на Шумен за 2025 г., треньор на годината стана Галин Методиев
|
|
Радиопрограми



Тикер
9189
ЗАПАЗИ
Даниел Стоянов от Варна спечели “Добрият Самарянин 2025“- годишните награди на сдружение „Самаряни“ в Стара Загора. Отличието получи от негово име брат му В ...